Αυτά τα πτητικά θαύματα της φύσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής διαβίωσης και θεραπείας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για έλαια υψηλής συγκέντρωσης, συμπυκνωμένα και επομένως θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια στη χρήση τους.

Χρήσεις Αιθέριων Ελαίων

  • Ανανέωση αέρα
  • Μπάνιο
  • Κομπρέσες
  • Λουτρά ποδιών και χεριών
  • Περιποίηση μαλλιών
  • Μασάζ
  • Περιποίηση του δέρματος (κρέμες προσώπου και λοσιόν σώματος)
  • Εισπνοές ατμού
  • Εξάτμιση / διάχυση

Ανανέωση Αέρα

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να φρεσκάρουμε τον αέρα στο σπίτι ή στο γραφείο με καθαρά φυσικά έλαια , με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες και επιλέγοντας από μια ποικιλία αρωμάτων που διατίθενται.  

Για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια ως αποσμητικά χώρου χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι ψεκασμού και γεμίστε μέχρι τη μέση με ανθόνερο ή απιονισμένο νερό.  

Προσθέστε 8 - 10 σταγόνες του αιθέριου ελαίου που επιλέξατε ή συνδυασμό ελαίων στο νερό και ανακινήστε καλά. ψεκάστε στον αέρα αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα ψεκάσετε σε στιλβωμένα έπιπλα, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να βλάψουν την γυαλισμένη επιφάνεια.  Φυλάξτε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.

Αφαιρέστε την μυρωδιά καπνού τσιγάρων: 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο Δεντρολίβανου, 3 σταγόνες ελαίου Τεϊόδεντρο, 5 σταγόνες Ευκαλύπτου

Αφαιρέστε την μυρωδιά φαγητού: 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο Μέντας, 3 σταγόνες Λεβάντας, 4 σταγόνες Φασκόμηλο

Ανακατέψτε και ψεκάστε με τη μέθοδο ψεκασμού νερού που εξηγείται παραπάνω.


Μπάνιο

Προσθέστε περίπου 7 σταγόνες αιθέριων ελαίων. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, συνιστάται έντονα να εκτελέσετε μια δοκιμή αλλεργικής αντίδρασης στα λάδια βάσης που θα διαλυθούν τα έλαια πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά αιθέρια έλαια. Αναμίξετε 1 σταγόνα του αιθέριου ελαίου που θέλετε να δοκιμάσετε, με ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml) λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο, σταφυλέλαιο κ.α.). Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα αυτού του μίγματος στο εσωτερικό του καρπού ή του αγκώνα και αφήστε το ακάλυπτο για είκοσι τέσσερις ώρες χωρίς να πλύνετε την περιοχή. Αν δεν εμφανιστούν σημάδια κνησμού, ερυθρότητας ή πρήξιμο μετά την πάροδο των 24 ωρών, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια  το έλαιο. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κανένα λάδι βάσης στο δέρμα σας, θα ήταν προτιμότερο να κάνετε πρώτα μια δοκιμασία χρησιμοποιώντας μόνο το λάδι βάσης.

Μπορείτε επίσης να το αναμίξετε με μια μικρή ποσότητα σαμπουάν και στη συνέχεια να προσθέσετε το μίγμα στο μπάνιο σας. Αν και εκπέμπει ένα θαυμάσιο άρωμα η πρόσθεση ελαίων σε τρεχούμενο νερό, τα έλαια θα εξατμιστούν με πολύ υψηλό ρυθμό και γι 'αυτό είναι καλύτερο να προσθέσετε τα έλαια αφού έχει τρέξει το νερό και στη συνέχεια να τα αναμίξετε. Για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, καθώς και για τους ηλικιωμένους, προσθέστε μόνο 4 σταγόνες ελαίου ανά λουτρό. Για παιδιά μεταξύ 1 και 4 ετών, καθώς και για τις έγκυες γυναίκες, προσθέστε μόνο 1-2 σταγόνες ελαίου ανά λουτρό.

Για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας

Σε θερμοκρασία νερού 25 - 28 C και μόλις σταματήσει να τρέχει το νερό προσθέστε συνολικά περίπου 6-7 σταγόνες οποιουδήποτε από τα παρακάτω έλαια:

Χαλαρωτικό λουτρό

Σε θερμοκρασία νερού 35 - 38 C και μόλις σταματήσει να τρέχει το νερό προσθέστε συνολικά περίπου 6-7 σταγόνες οποιουδήποτε από τα παρακάτω έλαια:

Ανακούφιση Μυών

Για να χαλαρώσουν οι μύες,  κρατήστε την θερμοκρασία του νερού στους 37 C και μόλις μπείτε αφήστε να τρέξει ζεστό νερό. Μόλις τρέξει το νερό,  προσθέστε συνολικά περίπου 6-7 σταγόνες οποιουδήποτε από τα παρακάτω έλαια:

Βραδυνή παύση- διάλειμμα

Ρυθμίστε την θερμοκρασία του νερού σε αυτήν που θα σας κάνει να χαλαρώσετε, μόλις σταματήσει να τρέχει το νερό προσθέστε συνολικά περίπου 6-7 σταγόνες οποιουδήποτε από τα παρακάτω έλαια:

Προετοιμασία για βαθύ ύπνο

Σε θερμοκρασία νερού 37 - 41 C και μόλις σταματήσει να τρέχει το νερό προσθέστε συνολικά περίπου 6-7 σταγόνες οποιουδήποτε από τα παρακάτω έλαια:

Σε περίπτωση που υποφέρετε από προβλήματα υγείας, λάβετε υπόψη ότι ορισμένα από αυτά τα λουτρά που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να είναι πολύ ζεστά για εσάς, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


 Κομπρέσες

Αυτή η πολύ βασική μορφή θεραπείας συνεπάγεται την αναδίπλωση ενός επιδέσμου ή μιας μικρής πετσέτας, σε ένα στρώμα που το διαβρέχει και το εφαρμόζει στις περιοχές που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία. Δύο τύποι κομπρέσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κρύες  ή θερμές , και κάθε μία έχει μια συγκεκριμένη θέση στη θεραπεία του μυϊκού πόνου, σε διαστρέμματα, στην αύξηση της κυκλοφορίας, στην μείωση του πόνου.

Οι θερμές κομπρέσες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παλαιών τραυματισμών, μυϊκού πόνου, ρευματικού πόνου, εμμηνόρροιας, κράμπες και πονόδοντο.

Για να κάνετε μια ζεστή κομπρέσα, πάρτε περίπου 0,5 lt ζεστού νερού, τόσο ζεστό όσο μπορείτε να το αντέξετε άνετα, και προσθέστε περίπου 4 σταγόνες από το επιλεγμένο αιθέριο έλαιο σε αυτό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το διπλωμένο επίδεσμο ή την πετσέτα, πάνω στο νερό και αφήστε το να το απορροφήσει. Στη συνέχεια, στραγγίστε και τοποθετήστε πάνω στην περιοχή που πρόκειται να εφαρμόσετε.

Καλύψτε με κάλυμμα είτε με πλαστική σακούλα, και μια άλλη πετσέτα από πάνω  για να τη διατηρήσετε στη θέση της. Μπορεί να επιδέσετε ελαφρά αν εφαρμοστεί σε ένα δύσκολο σημείο όπου συνεχίζει να γλιστρά.

Αφήστε το για λίγη ώρα και αντικαταστήστε με μια νέα κομπρέσα μόλις κρυώσει και  φτάσει στη θερμοκρασία του σώματος.

Οι κρύες κομπρέσες χρησιμοποιούνται για πρόσφατα διαστρέμματα, μώλωπες, οίδημα και φλεγμονή, πυρετό και πονοκεφάλους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ζωντάνια όταν αισθάνεστε κουρασμένοι.

Μια κρύα κομπρέσα γίνεται ακριβώς όπως και η θερμή αλλά αντί του ζεστού νερού χρησιμοποιείται πάγος ή κρύο νερό και η κομπρέσα αντικαθίσταται όταν έχει θερμανθεί στη θερμοκρασία του σώματος.


Λουτρό ποδιών ή χεριών

Προετοιμασία λουτρών για μανικιούρ ή/και πεντικιούρ. Γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό αρκετά μεγάλο για τα πόδια ή τα χέρια, με ποσότητα νερού αρκετή ώστε να μπορούν να βυθιστούν τα χέρια ή τα πόδια και ανακατέψτε πέντε σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε.

Το λουτρό ποδιών θα βοηθήσει στην ανακούφιση των ρευματικών πόνων ,στην υπερβολική εφίδρωση, στην αναζωογόνηση των κουρασμένων και ποδιών.

Ένα λουτρό χεριών, προσφέρει επίσης μια ευρεία ποικιλία ωφελειών για τα χέρια που συχνά κακοποιούνται. Ένα καλό μούλιασμα θα βοηθήσει επίσης με ρευματισμούς ή αρθριτικούς πόνους. Μετά το λουτρό ποδιών ή χεριών, αφού στεγνώσετε για περίπου 10-15 λεπτά στεγνώστε καλά και εφαρμόστε μια καλή κρέμα ενυδάτωσης ή λίγο φυτικό έλαιο, όπως λάδι jojoba.


Περιποίηση μαλλιών

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια σε σαμπουάν, θα πρέπει να το αραιώσετε σε κατάλληλο επίπεδο ώστε να μην προκαλέσετε ερεθισμό στα μάτια.

Η προσθήκη αιθέριων ελαίων στο σαμπουάν σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα του σαμπουάν σας, αλλά φροντίστε να επιλέξετε έλαια που δεν είναι ερεθιστικά ή που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία, αφού τα σαμπουάν έχουν τη συνήθεια να φτάνουν στα μάτια μερικές φορές.

Μια καλή προσθήκη για την περιποίηση των μαλλιών είναι συνήθως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.

Μην χρησιμοποιείτε ένα νέο αιθέριο έλαιο σε ένα σαμπουάν που δεν έχετε δοκιμάσει - πρώτα κάνετε μια δοκιμή για να διαπιστώσετε εάν είστε αλλεργικός στο έλαιο ή όχι.

Για ηλικίες 15-65 προσθέστε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 100ml σαμπουάν ενώ για ηλικίες 65+ προσθέστε 10 σταγόνες.


Μασάζ

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για μασάζ, θα πρέπει να αραιωθούν με ένα κατάλληλο λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο, σταφυλέλαιο, Jojoba κ.α.) καθώς τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα για να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα στο δέρμα. Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 50ml λάδι βάσης.

Περιποίηση του δέρματος

Η ανάμιξη του αιθέριου ελαίου σε κρέμες και λοσιόν, προσφέρει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες στην κρέμα αλλά και το άρωμα.

Το συνολικό ποσοστό αιθέριου ελαίου σε κρέμα ή λοσιόν δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%.

Προσθέστε 10 -15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 50 gr βάσης κρέμας ή λοσσιόν, αναμίξτε πολύ καλά και εφαρμόστε αφού βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας (κάνετε μια δοκιμή για να ελέγξετε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις). Το μίγμα πρέπει να φυλάσσεται σε κλειστό δοχείο και σε δροσερό χώρο.


Εισπνοή ατμού με αιθέριο έλαιο

Όταν ο ατμός και τα αιθέρια έλαια συνδυάζονται σχηματίζουν έναν πολύ ισχυρό τρόπο για να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, ειδικά εκείνων της ανώτερης αναπνευστικής οδού, της μύτης και των ιγμορείων. Αυτός ο τύπος θεραπείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κανέναν που πάσχει από άσθμα.

Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν υποφέρετε από κρύο, συριγμό κλπ. - αλλά θυμηθείτε εάν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον εξουσιοδοτημένο ιατρό σας.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο αιθέριο ή μπορείτε να συνδυάσετε τα έλαια - όλα εξαρτώνται από την προσωπική προτίμηση και τι λειτουργεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυσκολίες στην αναπνοή:  Ευκάλυπτος, Κέδρος, Πεύκο.

Βρογχίτιδα: Βασιλικός, Βενζοϊνη, Γαρύφαλλο, Δενδρολίβανο, Ευκάλυπτος, Θυμάρι, Κέδρος, Λιβάνι, Πεύκο, Σανταλόξυλο, Τεϊόδεντρο.

Κρύωμα: Γαρύφαλλο, Δενδρολίβανο, Μαύρο πιπέρι, Μύρο, Πεύκο,Πορτοκάλι, Τεϊόδεντρο, Τζίντζερ.

Βήχας: Βενζοϊνη, Δενδρολίβανο, Κάρδαμο, Κέδρος, Κυπαρίσσι, Λιβάνι, Μαύρο πιπέρι, Μέντα.

 

Οδηγίες για να κάνετε εισπνοή ατμού με αιθέρια έλαια

Ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μπολ και 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου που έχετε επιλέξει, τοποθετήστε το κεφάλι σας περίπου 30 εκατοστά πάνω από το μπολ και καλύψτε το κεφάλι με μια πετσέτα με τέτοιο τρόπο ώστε οι πλευρές να είναι τελείως κλειστές δημιουργώντας μια τέντα πάνω από το μπολ.

Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά και αναπνεύστε βαθιά μέσα από τη μύτη σας για 1 έως 2 λεπτά. Εάν αισθάνεστε ότι η θεραπεία είναι υπερβολική για σας, σηκώστε την πετσέτα έτσι ώστε να εισέλθει καθαρός αέρας στην περιοχή και αναπνέυστε από το στόμα σας μερικές φορές και στη συνέχεια συνεχίσετε τη θεραπεία. Σε περίπτωση που αισθάνεστε δυσάρεστα οποιαδήποτε στιγμή πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία αμέσως.

Αποφύγετε αυτή τη θεραπεία σε παιδιά ή ηλικιωμένους.


Εξάτμιση αιθέριων ελαίων

Μια από τις πιο ευχάριστες εφαρμογές των αιθέριων ελαίων  είναι η εξάτμιση των ελαίων σε μια ποικιλία συσκευών στον αέρα που αναπνέουμε. Αυτό διαφέρει από το να έχετε συνθετικά αρωματισμένο ποτπούρι τοποθετημένο γύρω από ένα δωμάτιο, αφού με την εξάτμιση του αιθέριου ελαίου, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα ευωδιαστό δωμάτιο αλλά κυρίως από τα οφέλη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων των αιθέριων ελαίων.

Δημιουργήστε τη δική σας ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας την κεραμική συσκευή για κάυση αιθέριων ελαίων. Γεμίστε το επάνω μέρος με νερό και προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας ή συνδυασμό ελαίων. Τοποθετήστε στη βάση το αναμμένο ρεσώ και σε λίγα λεπτά το νερό θα θερμανθεί, εξατμίζοντας τα αιθέρια έλαια που θα διαχυθούν στην ατμόσφαιρά χαρίζοντας σας ευεξία, χαλάρωση, τόνωση, ανακούφιση από ψυχική και σωματική κόπωση, μείωση της έντασης και του άγχους, χαλάρωση του νευρικού συστήματος, συγκέντρωση, ενέργεια, διέγερση, ανακούφιση από πονοκέφαλο ή πονόλαιμο ανάλογα με το αιθέριο έλαιο ή τον συνδυασμό ελαίων που θα χρησιμοποιήσετε κάθε φορά.

Δείτε ΕΔΩ πως θα δημιουργήσετε τα δικά σας μείγματα με βάση την αρωματική νότα του κάθε αιθέριου ελαίου.

 

*Η χρήση αιθέριων ελαίων δεν αποτελεί θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η ομάδα της Προϊόντα Γαία