Τον τελευταίο χρόνο όλοι εξοικειωθήκαμε με τη χρήση μάσκας και έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Παρόλο που η χρήση της συνιστάται για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών και φυσικά την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, εντούτοις δεν πρόκειται για μια συνήθεια ευχάριστη και μάλιστα κάποια άτομα έρχονται συχνά αντιμέτωποι με πονοκεφάλους, στρες και δύσπνοια.  Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο η χρήση της μάσκας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να δημιουργήσει ορισμένες  ενοχλήσεις.

Πως μπορούμε να κάνουμε λοιπόν τη χρήση μάσκας, μια εμπειρία πιο ευχάριστη;

Τα αιθέρια έλαια έρχονται να δώσουν την λύση. Με λίγες μόνο σταγόνες η χρήση της μάσκας μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη, λιγότερο αγχωτική και να μας βοηθήσει σημαντικά στο θέμα της δύσπνοιας καθώς τα αιθέρια έλαια βοηθούν στο άνοιγμα του αναπνευστικού συστήματος καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή και μπορούν να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της βλέννας που σχετίζεται με τη συμφόρηση. 

Η αίσθηση της όσφρησης είναι ισχυρή και βαθιά συνδεδεμένη με τη γενική υγεία μας. Όταν εισπνέουμε αιθέρια έλαια εισπνέουμε τα αρωματικά τους μόρια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεσή και παρέχει ταυτόχρονα λεπτά ολιστικά οφέλη στο σώμα.  Με τη χρήση αιθέριων ελαίων στη μάσκα, δεν πρέπει να ανησυχούμε επίσης για άσχημες μυρωδιές από το υλικό της μάσκας ή ακόμα και για κακοσμία.

 

Σε ποιες μάσκες λειτουργούν καλύτερα τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν καλύτερα στις μάσκες υφασμάτων, είτε πρόκειται για σπιτική μάσκα είτε για μάσκα εμπορίου.

 

Πως θα προσθέσουμε αιθέρια έλαια στη μάσκα προσώπου;

Αρχικά, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν αγγίξουμε τη μάσκα.

Βήμα 1. Αραιώνουμε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο σε ½ κουταλάκι του γλυκού (2,5ml) από οποιοδήποτε λάδι βάσης (Αμυγδαλέλαιο, Λάδι Καρύδας, Jojoba, Argan, Ελαιόλαδο κτλ).

Ποτέ μην χρησιμοποιείται τα αιθέρια έλαια χωρίς αραίωση καθώς λόγω του ότι είναι εκχυλίσματα υψηλής ποιότητας και υψηλής συγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό αν εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα.

Extra Tip: Αραιώστε σε καθαρό μπουκάλι ψεκασμού για εύκολη εφαρμογή. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε ένα μικρό καθαρό γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι.

Βήμα 2. Εφαρμόστε το αραιωμένο μείγμα στο ύφασμα της μάσκας.

Ένας με δύο ελαφριοί ψεκασμοί στο εσωτερικό της μάσκας σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σπρέι. Αν επιθυμείτε το άρωμα να είναι λιγότερο έντονο, ψεκάστε την εξωτερική πλευρά της μάσκας.

Αν χρησιμοποιείται δοχείο ή μπουκάλι χωρίς σταγονόμετρο, βυθίστε ένα κομμάτι βαμβάκι στο δοχείο ή εμποτίστε με το αραιωμένο μείγμα και εν συνεχεία ταμπονάρετε τη μάσκα αρχικά στην εξωτερική πλευρά της μάσκας και μετά την πρώτη χρήση και εφόσον επιθυμείτε πιο έντονο άρωμα, στην εσωτερική πλευρά.

Βήμα 3. Απλά αναπνεύστε! Επιλέξτε τα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε για να γίνει η εμπειρία αυτή πιο ευχάριστη για εσάς. 

  • Αφήστε τη μάσκα 5-10 λεπτά έως ότου το λάδι απορροφηθεί πλήρως και να στεγνώσει εντελώς πριν από τη χρήση
  • Επαναλάβετε καθώς το άρωμα αρχίζει να εξασθενεί. Πλύνετε ή αντικαθιστάτε τη μάσκα καθημερινά

 

Αιθέρια έλαια στην μάσκα: Ποια αιθέρια έλαια να χρησιμοποιήσω στη μάσκα;

Η επιλογή αιθέριου ελαίου για την κάλυψη της μάσκας προσώπου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες επιλογές μας:

 

essential oils botlles

Αιθέριο έλαιο Λεβάντας 

Η Λεβάντα είναι το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο στον κόσμο. Είναι ένας ισχυρός σταθμός με απίστευτα οφέλη για την υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των πονοκεφάλων,  την καταπολέμηση συναισθημάτων άγχους και στρες, συμβάλει στην ειρήνη του ύπνου και προάγει τη χαλάρωση και την ηρεμία. Είναι επίσης έλαιο αντιβακτηριακό και αντιμικροβιακό.

 

Αιθέριο έλαιο Μέντας 

Το αιθέριο έλαιο Μέντας περιέχει μενθόλη που είναι ένα κοινό συστατικό για τον βήχα και τις κρύες θεραπείες και βοηθά στην εκκαθάριση της συμφόρησης και το άνοιγμα των αεραγωγών για καλύτερη αναπνοή. Με τη φρεσκάδα της προσφέρει μια αίσθηση ψύξης και ένα αναζωογονητικό άρωμα που παρέχει ενέργεια και εστίαση. Παράλληλα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. 

 

Αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι

Το αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού με το γνωστό γλυκό άρωμα του, παρέχει μια αίσθηση αναζωογόνησης και ενέργειας και να καταπραΰνει το άγχος. Το άρωμα του αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού έχει μια φυσική ικανότητα βελτίωσης της ανοσίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ακμής και των αερομεταφερόμενων βακτηρίων. 

 

Αιθέριο έλαιο Ευκάλυπτος

Το αιθέριο έλαιο Ευκάλυπτος είναι ένα ισχυρό αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αναπνευστικής υγείας, διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Έχει ένα έντονο δροσερό άρωμα που διεγείρει το μυαλό, βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση και λειτουργεί αγχολυτικά. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για αντιμετώπιση λιπαρότητας και ακμής, είναι τονωτικό του ανοσοποιητικού και παρέχει προστασία από το κρυολόγημα. Εφαρμόζεται επίσης ως αντισηπτικό σε ποικίλα δερματικά προβλήματα.

 

Αιθέριο έλαιο Περγαμόντου
 

Ένα αιθέριο έλαιο που λατρεύουμε, με νότες εσπεριδοειδών, πράσινων και λουλουδιών, το Περγαμόντο με το γλυκό φρουτένιο άρωμα του είναι άριστο αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Τονώνει τη διάθεση και τον οργανισμό, βοηθά στη καταπολέμηση της σωματικής και συναισθηματικής έντασης και το stress και ανυψώνει την διάθεση. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για έκζεμα και ψωρίαση. Ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες και ακμή.

 

Αιθέριο έλαιο Ylang Ylang

Το ylang ylang είναι το ιδανικό έλαιο για τους λάτρεις των γλυκών, ανθισμένων, αισθησιακών αρωμάτων. Γνωστό για το πολυτελές άρωμά του, διεγείρει τις αισθήσεις και είναι ισχυρό τονωτικό, ισορροπεί το νευρικό σύστημα και δρα εναντίον της κατάθλιψης. 

 

Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού παρέχει ένα αναζωογονητικό άρωμα, ιδανικό για όταν πρέπει να ξεκινήσετε την ημέρα σας ή να κινηθείτε με ενέργεια. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και την αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος. Βοηθά επίσης στη μείωση της υπερβολικής λιπαρότητας και στη θεραπεία της ακμής. Αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και δημιουργεί μια αισιόδοξη διάθεση.

 

Υπάρχει έτοιμο μείγμα για την αναζωογόνηση της μάσκας προσώπου;

Εάν αναζητάτε μία έτοιμη επιλογή, μπορείτε να δοκιμάστε το  Aromatherapy Face Mask Refreshing Spray - Αναζωογονητικό σπρέι αρωματοθεραπείας μάσκας προσώπου.

Το μείγμα Mask Refreshing έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παρέχει μια επιπλέον ώθηση προστασίας στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεντρώνει τις ισχυρές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων Ευκάλυπτο, Τεϊόδεντρο, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Δυόσμο και Λεμόνι τα οποία υποστηρίζουν όλα το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Ασφάλεια

Είναι σημαντικό να εφαρμόσετε  τα αιθέρια έλαια σωστά και με ασφάλεια. Παρέχουν  απίστευτα οφέλη στην υγεία και είναι ασφαλή εάν ακολουθούνται οι κατάλληλες διαδικασίες. Πρόκειται για πολύ συμπυκνωμένα έλαια και θα πρέπει απαραιτήτως να αραιώνονται. Ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας μόνο 1 σταγόνα αιθέριου λαδιού σας και να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά στις 2 εφόσον το επιθυμείτε. Τοποθετείτε τις σταγόνες στο εξωτερικό άκρο της μάσκας σας και βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει εντελώς πριν τοποθετήσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. 

Εάν το αιθέριο έλαιο σας προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή πονοκεφάλους, σταματήστε αμέσως τη χρήση και δοκιμάστε διαφορετικό λάδι ή άλλη μέθοδο εφαρμογής. 

Μην χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια στη μάσκα σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μην τοποθετείτε αιθέρια έλαια στις μάσκες των παιδιών. 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

Υγεία του δέρματος

Η μάσκα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα σε όσους έχουν ξηρό δέρμα αλλά και ακμή σε όσους έχουν λιπαρά δέρματα από την συσσώρευση λαδιού και ρύπων. Παρακάτω είναι μια απλή συνταγή για έναν ορό νυχτερινής περιποίησης της επιδερμίδας που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα στο πρόσωπό σας υγιές και χαρούμενο. 

Συστατικά: 

Προσθέστε όλα τα συστατικά στην γυάλινη φιάλη και ανακινήστε καλά. Αποθηκεύστε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση.

Χρήση: Απλώστε αυτόν τον ορό σε καθαρό πρόσωπο πριν τον ύπνο. Τοποθετήστε 2-3 σταγόνες στα δάχτυλά σας και απλώστε το απαλά κάνοντας μασάζ στο πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω. 

 

Συνταγή Energy Booster για ψεκασμό της μάσκας

Συστατικά

Προσθέστε όλα τα συστατικά στην φιάλη και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε το εσωτερικό και εξωτερικό ύφασμα της μάσκας και αφήστε να στεγνώσει πλήρως πριν από τη χρήση. Αποθηκεύστε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση.

 

ΑΙΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΗ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΊΤΕ στο newsletter για να βλέπετε όλα τα νέα Άρθρα!

Δείτε επίσης:

Αρωματικές Νότες Αιθέριων Ελαίων - Συνδυασμοί